• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • Kent ve Yaşam
    • Sürdürülebilir çağdaş bir kent yaşamı, ortak aklın ürünüdür
    • Kent ve Yaşam
    • Sürdürülebilir çağdaş bir kent yaşamı, ortak aklın ürünüdür
Hayal Perdesi, “Üç Kız Kardeş”i sahneliyor

Tiyatro sanatçısı Selin İşcan(*) ve arkadaşları (Hayal Perdesi), yaz döneminde yurt içi ve yurt dışında festivallerde sahneledikleri Üç Kız Kardeş’i İstanbul’da izleyiciyle buluşturmaya devam ediyorlar. Anton Çehov’dan dilimize Ataol Behramoğlu’nun çevirdiği Üç Kız Kardeş, ödüllü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski’nin rejisiyle sahneleniyor. Eser, sosyal dalgalanmaları irdelemeye dönük bir pencere sunuyor izleyiciye. Eser, 24 Ekim 2016 Pazartesi günü Salon İKSV’de sahnelendi. Üç Kız Kardeş’in biletleri satışa sunulan yakın dönem oyun düzeni ve bilet temini için tıklayınız. (28 Ekim 2016 Sahne Pulcherie, 07 Kasım 2016 Salon İKSV, 09 Aralık 2016 Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Salon).

ESER HAKKINDA

İstanbul Tiyşatro Festivali Ortak Yapımı
Yazan: Anton Çehov
Çeviren: Ataol Behramoğlu
Uyarlayan & Yöneten: Aleksandar Popovski
Dramaturji: Dubravko Mihanovic
Yardımcı Yönetmen: Luca Cortina
Sahne Tasarımı: Sven Jonke
Müzik: Barış Manisa 
Kostüm Tasarımı: Taciser Sevinç
Işık Tasarımı: Mustafa Dinç
Koreografi: Handan Ergiydiren
Asistan: Verda Zincirkıran 
Oyuncular: Özge Özder / Alayça Öztürk, Selin İşcan, Tuba Karabey
Dış Ses: Levend Öktem, Reha Özcan, Sermet Yeşil, Sercan Gidişoğlu, Can Şıkyıldız

KONU

Daha iyi bir yaşam, başka bir yerin hayali, ama yaşadığımız yer değil. Belki Berlin, belki Londra, belki de Moskova... Moskova? Kim bilir? Üç kız sınırda bekliyor. Birçok insan gibi, daha iyi bir hayat için Doğu'dan Batı'ya gitmeye çalışıyorlar. Yoksunlukları ve tehlikeyi geride bırakarak savaştan kaçıyorlar; belki kendilerinden bile kaçmaya çalışıyorlar. Dünya haritasında bir zamanlar çizilmiş hayali bir çizgiyi geçmek için sabırsızlanırken; daha güvenli ve daha zengin bir dünyanın vaat edildiğini düşündükleri Avrupa'ya girmek için beklerken sözler dile gelir... Aslında kızlar Berlin'e gitmek isteyen oyunculardır; kendilerine Üç Kız Kardeş provası yapacakları güvenli bir yer aramaktadırlar. Böylelikle, Maşa, Olga ve İrina, iki ülkenin sınırları arasındaki boşlukta canlanır. İki medeniyetin sınırları arasındaki uzamda, özel ve teatral olanın, belgesel ve kurgu olanın, deneyimlenmiş ve hayali olanın arasında hayat bulurlar. Kendi kişisel deneyimleri, üç kız kardeşin hayatıyla o kadar içiçe geçer ki, bahsettikleri yangın, savaşın mahvettiği doğuda bir ülkede mi yoksa uzun yıllar önce bir Rus kasabasında geçen oyunda mı olmuştur emin olamayız. Aradaki benzerlikler çoktur, beklemek kadar yalnızlık da sabittir.

Avrupa'ya ulaşan, o yolculuğu yapan ve bekleyen, umut eden ve çabalayan göçmenler, Çehov'un karakterleriyle konuşma şansını elde ederler. Onlara kaygı ve kırılganlık, güç ve hayallerle dolu sözcükleri söylerler...

OYUNA YORUMCU BAKIŞ

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da Edinburgh Festival Fringe'e katılan Hayal Perdesi, izleyiciye ödüllü Makedon yönetmen Aleksandar Popovski'nin yenilikçi rejisiyle Sven Jonke'nin çağdaş sahne tasarımını birleştiren, alışılmışın dışında bir Üç Kız Kardeş sunuyor.

Oyunun kadrosunda ise ödüllü oyuncular Özge Özder ve Selin İşcan'ın yanı sıra genç kuşağın dikkat çeken isimlerinden Tuba Karabey bulunuyor.

Hayal Perdesi İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı olan Üç Kız Kardeş, prömiyerini 11 Mayıs'ta Üsküdar Tekel Sahnesi'nde gerçekleştirdi. Altı aylık bir ön çalışmanın ardından Türk, Makedon, İtalyan ve Hırvat sanatçıların bir araya gelmesi sonucu sahneye taşındı. Tiyatro alanında ülkemizde eşine az rastlanır çok kültürlü bir buluşmanın ürünü olan yapım, İstanbul Tiyatro Festivali'nin ardından 07 -17 Temmuz'16 tarihlerinde 50.Avignon Off Festivali programında Tiyatro Tremplin'de sahnelendi... Ünlü Fransız dramaturg- eleştirmen Gilles Costaz'ın oyun hakkında kaleme aldığı eleştiri yazısında 

“Bu üç genç ve büyük yorumcu ( Selin İşcan, Özge Özder, Tuba Karabey) ile birlikte Aleksandar Popovski, mutsuzluk teması üstünden, nadir bir mutluluk sunan, fakir, vahşi ve becerikli bir tiyatro yapmış.” İfadesini kullandı.

* Selin İşcan, Çorlulu İşcan ailesinden Muammer İşcan’ın kızıdır
  
1236 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Halk TV'den Haberler
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Hava Durumu